Koledar dogodkov v občini Poljčane – februar 2014

Objavljamo koledar dogodkov v občini Poljčane, ki se bodo odvijali v mesecu februarju 2014.

 

Obvestilo GURS – Seznam podatkov registra nepremičnin, ki jih ni mogoče urejati ali spreminjati na geodetski upravi

Objavljamo obvestilo GURS s seznamom podatkov registra nepremičnin, ki jih ni mogoče urejati ali spreminjati na geodetski upravi ter da jih je potrebno urediti neposredno pri organih, ki so pristojni za vodenje in vzdrževanje teh evidenc.

Sporočilo je bilo objavljeno tudi na spletni strani GURS, na sledeči povezavi: http://www.gu.gov.si/

Objava javnih razpisov
Akcija pešec

Akcija pešecAkcija PEŠEC poteka že vrsto let, z njo pa si prizadevamo zmanjšati število prometnih nesreč, v katerih so udeleženi pešci, ki veljajo za ranljivejšo in bolj ogroženo skupino udeležencev v prometu. Tokratna akcija poteka od 3. do 14. februarja 2014.

Namena akcije sta:

• opozoriti pešce, da morajo uporabljati odsevna telesa ter tako poskrbeti, da bodo opazni in se ravnati v skladu s predpisi glede hoje v in izven naselij, prečkanje cest,

• opozoriti voznike, da morajo s svojim ravnanjem poskrbeti za varnost pešcev, kot šibkejših udeležencev v prometu.

V tem času bosta policija in redarstvo povečala nadzor nad ravnanjem udeležencev v prometu, predvsem voznikov pred prehodi za pešce znotraj naselij.

 

Koledar dogodkov v občini Poljčane – januar 2014

Objavljamo koledar dogodkov v občini Poljčane za mesec januar 2014

Program razvoja podeželja Republike Slovenije v obdobju 2014-2020
Oskrba s pitno vodo v porečju Dravinje

Občini Makole in Poljčane sta pristopili k izvedbi skupnega projekta Oskrba s pitno vodo v porečju Dravinje – 3. sklop (Makole, Poljčane), ki bo zagotovil dolgoročno varno oskrbo s pitno vodo.

Preberite več o projektu.

Bodi trenutno nedosegljiv, če želiš ostati živ!

Od 13. – 26. januarja 2014 poteka preventivna akcija o nevarnosti uporabe mobilnih telefonov med vožnjo s sloganom ”Bodi trenutno nedosegljiv, če želiš ostati živ!”.

Cilja akcije, ki jo koordinira Javna agencija RS za varnost prometa, sta:

ZMANJŠATI STOPNJO UPORABE MOBILNEGA TELEFONA MED VOŽNJO in

POVEČATI STOPNJO ZAVEDANJA VOZNIKOV IN VOZNIC O NEVARNOSTI UPORABE MOBILNEGA TELEFONA MED VOŽNJO

Slovenska zakonodaja telefoniranje med vožnjo dovoljuje, a le v primeru, če je v vozilo vgrajena naprava za prostoročno telefoniranje ali brezžična slušalka za uho, tako da vozniku pri tem ni treba fizično upravljati telefonskega aparata. 35. člen Zakona o pravilih cestnega prometa opredeljuje prepoved uporabe naprav ali opreme, ki zmanjšujejo voznikovo slušno ali vidno zaznavanje ali zmožnost obvladovanja vozila. Sem spada tudi voznikova uporaba telefona. Za voznike, ki se ravnajo v nasprotju z zakonsko določbo, je predpisana globa 120 €.

Raziskave kažejo, da kar 57 % klicev opravimo med vožnjo, zato je edino pravilno in tudi varno, da se v primeru nujnega pogovora ustavimo na postajališču, ugasnemo vozilo in klic opravimo v miru. Uporaba mobilnega telefona med vožnjo je pogosto eden od dejavnikov za nastanek prometne nesreče. Obvarovati želimo čim več življenj na naših cestah, zato se moramo zavedati tudi široke problematike uporabe mobilnih telefonov med vožnjo.

Zabojnik za tekstil izpolnil svoje poslanstvo v Poljčanah

V občini Poljčane je na lokaciji pri Mercatorju nameščen zabojnik za zbiranje oblačil, tekstila, obutve in modnih
dodatkov.

Zabojnik  je bil postavljen 30. decembra 2013. Prvo praznjenje zabojnika je bilo izvedeno v nedeljo 5.1.2014, saj je bil poln.

Ugotovitve: vsi tekstilni izdelki so čisti, zloženi, skladno z navodili. Največ je ženskih oblačil, sledijo otroška v starosti od 1-4 leta, moških oblačil je najmanj.

Od ženskih oblačil prevladujejo bluze in jakne, manj je hlač in oblek.

Obutev: prevladujejo ženski, nekaj je moških in otroških, skupno 12 parov.

Modni dodatki in torbice: teh izdelkov skoraj ni, le 3 ženske torbice

Zanimivost: pri odpiranju zabojnika je iz njega dišalo kot v pralnici, kar je značilno za tovrstne zabojnike. Zato je pohvalno, da občani Poljčan odlagajo v zabojnik zgolj čista oblačila v skladu z navodili.

DSCF9249Vse zbrane tekstilne izdelke smo odpeljali v CPU Tepanje, kjer jih sortiramo po vrstah in kakovosti materiala; kakovostni izdelki se zlikajo in so na voljo v CPU, manj kakovostni – sprani, malo poškodovani se uporabijo za nove izdelke. Iz njih izdelujemo zapiralce vrat, dekorativne blazine, vzglavnike, otroške blazine, predpasnike, trakove za ušesa, torbice za i-pade, hlačke za malčke, re-design obleke, prstane iz gumbov in izdelke po naročilu. Poškodovane in uničene kose oblačil predamo predelovalcu za izdelavo izolacije za stavbe.

Ključno: izdelki so izdelani lokalno, brez porabe novih surovin, zaposleni so težje zaposljivi ljudje, ki bi sicer težko dobili službo.

Namesto tekstilnega odpadka nastane nov izdelek z zelo nizkim ekološkim odtisom..