Visoka stopnja lokalnih živil v naši šoli in vrtcu

UČENCI OŠ KAJETANA KOVIČA POLJČANE IMAJO JEDILNIK S HRANO NAJVEČJEGA ŠTEVILA LOKALNIH PONUDNIKOV V ZG. PODRAVJU

Osnovna šola Kajetana Koviča Poljčane že od leta 2014 zelo dobro sodeluje z lokalnimi ponudniki hrane (12 ponudnikov v letu 2015). Od celotne vrednosti javnega naročila so dosegli 19,65 % od zakonsko dovoljenih 20 % za naročilo hrane lokalnim ponudnikom. Učenci so deležni sveže in kakovostne hrane iz neposredne bližine. V ta namen so prilagodili tudi jedilnik in v njem označili, katera hrana je od lokalnih ponudnikov. Učenci iz leta v leto vse bolj sprejemajo okuse lokalno pridelanih živil, ki so jih v začetku zaradi nepoznavanja tudi odklanjali. Učenci bodo še naprej imeli na jedilniku lokalno: mleko in mlečne izdelke, meso in mesne izdelke, pašteto, sadje in zelenjavo, lešnike, orehe, sokove, marmelado, med, kruh, testenine, zdrob, bučno olje, kis. Pomembno vlogo pri organizaciji in pripravi hrane imajo vodje kuhinj, ki sodelujejo z organizatorko šolske prehrane in skrbijo za uravnotežene in dobre obroke za osnovnošolce.

Vinko Zobec, pomočnik ravnateljice Osnovne šole Kajetana Koviča Poljčane

 

TRETJI NAJVEČJI VRTEC V SLOVENIJI ŠIRI SODELOVANJE Z LOKALNIMI PONUDNIKI HRANE ZA DOBRO OTROK

Vrtec »Otona Župančiča« Slovenska Bistrica trenutno sodeluje s približno 25 lokalnimi pridelovalci in ima na jedilnikih dobrih 10 % lokalno pridelane hrane. Le-ta prihaja pretežno iz območja štirih občin, v katerih delujejo: Slov. Bistrica, Poljčane, Oplotnica in Makole. Vrtec ima 9 centralnih kuhinj in eno razdeljevalno. V petih enotah vrtca se obroki hrane pripravljajo v šolski kuhinji. Otrokom in zaposlenim ponujajo lokalno pridelana živila: različno sveže in suho sadje, mleko in mlečne izdelki, meso in mesni izdelki, kruh, mlevski izdelki, med, marmelade in džemi, oreški, sveža zelenjava in jajca. Zraven naštetega občasno naročajo tudi tradicionalno morsko sol iz Piranskih solin. Njihov cilj je, da se v kratkem času približajo 20 % nabave lokalno pridelane hrane. To bodo dosegli z večjim številom izločenih sklopov ter s povečano nabavo teh artiklov živil.

Petra Lozinšek, organizatorka prehrane,  Vrtec “Otona Župančiča” Slovenska Bistrica