Zabojnik za tekstil izpolnil svoje poslanstvo v Poljčanah

V občini Poljčane je na lokaciji pri Mercatorju nameščen zabojnik za zbiranje oblačil, tekstila, obutve in modnih
dodatkov.

Zabojnik  je bil postavljen 30. decembra 2013. Prvo praznjenje zabojnika je bilo izvedeno v nedeljo 5.1.2014, saj je bil poln.

Ugotovitve: vsi tekstilni izdelki so čisti, zloženi, skladno z navodili. Največ je ženskih oblačil, sledijo otroška v starosti od 1-4 leta, moških oblačil je najmanj.

Od ženskih oblačil prevladujejo bluze in jakne, manj je hlač in oblek.

Obutev: prevladujejo ženski, nekaj je moških in otroških, skupno 12 parov.

Modni dodatki in torbice: teh izdelkov skoraj ni, le 3 ženske torbice

Zanimivost: pri odpiranju zabojnika je iz njega dišalo kot v pralnici, kar je značilno za tovrstne zabojnike. Zato je pohvalno, da občani Poljčan odlagajo v zabojnik zgolj čista oblačila v skladu z navodili.

DSCF9249Vse zbrane tekstilne izdelke smo odpeljali v CPU Tepanje, kjer jih sortiramo po vrstah in kakovosti materiala; kakovostni izdelki se zlikajo in so na voljo v CPU, manj kakovostni – sprani, malo poškodovani se uporabijo za nove izdelke. Iz njih izdelujemo zapiralce vrat, dekorativne blazine, vzglavnike, otroške blazine, predpasnike, trakove za ušesa, torbice za i-pade, hlačke za malčke, re-design obleke, prstane iz gumbov in izdelke po naročilu. Poškodovane in uničene kose oblačil predamo predelovalcu za izdelavo izolacije za stavbe.

Ključno: izdelki so izdelani lokalno, brez porabe novih surovin, zaposleni so težje zaposljivi ljudje, ki bi sicer težko dobili službo.

Namesto tekstilnega odpadka nastane nov izdelek z zelo nizkim ekološkim odtisom..